Wil jij ook een groen dak? 

In 2021 hebben we een pilot gedaan met een onderling door buren zelf geregelde gezamenlijke inkoop van groene daken. Veel uitbouw en schuurtjes zijn inmiddels groen gekleurd en staan er prachtig bij. 

Planten op je dak. Dat lijkt in eerste instantie een beetje vreemd, maar je ziet het steeds meer en het is zelfs ‘trendy’ aan het worden. Het is nu eenmaal leuker om naar bloemen en planten te kijken dan naar een laag zwart bitumen.

Steeds meer mensen nemen een groendak. Waarom? Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Maar het allermooiste is natuurlijk het groene gevoel dat ontstaat in een wijk waar meer bewoners kiezen voor een groen dak. Er komen meer vlinders, bijen en vogels. Niet alleen goed voor de natuur maar ook voor de mens. Wie wordt er nou niet blij van meer flora en fauna in de wijk? 

Als groencommissie hopen wij onze buurtbewoners te inspireren om onze buurtbewoners ook te kiezen voor een groen dak. Het ‘slimste’ is om gezamenlijk met een aantal buren in te kopen. En bij aflevering kunnen de buren elkaar een handje helpen om het te leggen (vaak een rolmat of een kliksysteem). Juist ook voor die buren die wel willen, maar zelf de mogelijkheid niet zien om het te regelen of te leggen. Een aantal buren heeft al het initiatief genomen en deelt de info graag (prijs, leverancier). Heb je hulp nodig om dit op te starten voor jouw straat, dan helpen we je graag een handje. Stuur ons dan een emailberichtOp de bestelpagina lees je hoe je mee kunt doen met de huidige actie.

Wist je dat: veel energieleveranciers en zorgverzekeraars hun klanten een korting aanbieden op groene daken. Altijd zinvol om dit dus even te checken! 

Info over gezamenlijke inkoop sedum (groen dak)

Er zijn verschillende mogelijkheden voor sedum op je dak. Er zijn er een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste is de draagkracht van je dak. Verder is er nogal wat keuze in soorten sedum en eventueel de combinatie met (bloemdragende) plantjes. Over het algemeen geldt hoe diverser het sedum, des te hoger de prijs, maar wel mooier. 

Op de bestelpagina lees je hoe je mee kunt doen.
Vraagt een groen dak veel onderhoud?

Heb je veel werk aan een groen dak? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Maar daar hebben we een simpel antwoord voor: Nee. Je hoeft alleen een of twee keer per jaar het dak op om het onkruid of mos te bestrijden als dat eventueel aanwezig is en het sedum, planten, gras of kruiden voeding te geven. 

Kan een groendak altijd worden toegepast?

Waar kan je een groendak eigenlijk op toepassen? Eigenlijk op vrijwel alles maar het is wel belangrijk om dit zelf goed te checken in bijvoorbeeld de bouwspecificaties van jouw woning. Een groendak is natuurlijk niet alleen voor een dak of uitbouw. Het staat ook prachtig op bijvoorbeeld een schuurtje, een blokhut of een tuinhuisje. 

Nog meer voordelen

Groen is ook gezond om dat groen de lucht zuivert waardoor wij schonere lucht inademen. Een groendak verbetert de luchtkwaliteit omdat het naast CO2 ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen opneemt. Ook neemt groen water op en voeren planten het op een natuurlijke manier weer af (dat voorkomt o.a. lekkage problemen). Planten op je dak zorgen er ook voor dat het dak een verhoogde levensduur heeft. Het dak gaat wel tot drie keer langer mee. Hoe dat kan? Omdat het groen op het dak ligt, komt het water en de zon er veel minder doorheen en dus minder in aanraking met het dak. Zo wordt ook voorkomen dat er een grote temperatuurschommeling ontstaat op en binnen het dak.

Bronvermelding en links

Bron: algemene websites ‘groene daken’ w.o.  www.milieucentraal.nl , www.rooftoprevolution.nl en www.hetgroeneloket.nl


De groene Sniep

Samenwerken aan een groene oase

doe mee

2021-2023 DeGroeneSniep.nl

Disclaimer